torstai 22. syyskuuta 2011

Syntymäpäiväkakku 30-vuotiaille ystävyksille

Tämä kakku on ensimmäinen kolmekerroksinen kerroskakku, jonka olen tehnyt. Kakku on tehty tupla-kolmekymppisille. Kakun päälle sankarit olivat hankkineet 3 ja 0 -kynttilät, jotka laitettiin paikoilleen juhlissa. Olin saanut tietää, että kynttilöissä on lilaa ja pinkkiä, mutta kuva ei valitettavasti tullut perille. Niinpä kakun lila ja pinkki ovat aivan eri sävyä kynttilöiden kanssa.



 

Kakusta tuli hiukan vino ja porrastus on liian pieni, vuokien kokoerot ovat vain 4 cm. Tarkoitus oli leikata kahta ylintä kakkua hiukan pienemmiksi, mutta muistin tämän vasta kuorrutettuani kakut, joten näillä mentiin. Käytin 24 cm, 20 cm ja 15 cm vuokia. Kauniimpi porrastus olisi tullut esimerkiksi 24 cm, 18 cm ja 12 cm vuoilla. Sama määrä munia mahtuu myös tuollaisiin vuokiin, näistä tuli nimittäin melko matalia kakkuja.

Kakut kätkevät sisälleen yhteensä 9 munan sokerikakkutaikinan ja mansikkamoussea. Kostutus vaniljamaidolla ja valmiin karkkimassan alla sokerikreemi.


Ainekset

Pohjat:
6+3 munaa
sokeria
vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Laita munat lämpiämään lämpimään veteen. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele kakkuvuokien reunat ja halutessasi jauhota kevyesti vehnäjauhoilla. Leikkaa vuokien pohjalle leivinpaperipyörylät.

Punnitse käyttämäsi kulho. Riko munat kulhoon ja punnitse uudestaan, jotta saat selville munien painon. Lisää munien joukkoon sokeria 70 % munien painosta. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Punnitse jauhoja 70 % munien painosta ja sekoita mahdollinen leivinjauhe sekaan. Leivinjauhe ei ole välttämätön, jos olet vaahdottanut munat ja sokerit tarpeeksi kovaksi vaahdoksi.

Siivilöi jauhot pienissä erissä muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada massa kakkuvuokiin (jaa 6 munan massa suurimpaan ja pienimpään vuokaan, 3 munan massa keskimmäiseen vuokaan). Laita vuoat uuniin alimmalle tasolle ja pudota lämpötila 160 asteeseen. Paista kypsiksi (kokeile tarvittaessa kypsyys tikulla). Anna pohjien jäähtyä ja leikkaa kukin kolmeen osaan.


Kostutus:
n. 4 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Täyte: Mansikkamousse
5 dl kermaa
200 g creme fraichea
200 g maustamatonta tuorejuustoa
600 g mansikkasosetta
2 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
9 liivatetta

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään tuorejuusto, creme fraiche, sokerit ja mansikkasose. Purista liivatteet kuivaksi ja liuota ne kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada liivateliemi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tuorejuusto-mansikkaseokseen. Nostele joukkoon kermavaahto.

Vuoraa kakkuvuoat kelmulla ja kostuta ja täytä kakut vuokiin. Laita kevyt paino kakkujen päälle ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kumoa sitten suurin kakku tarjoilualustalle ja pienemmät kakkupahvien päälle. Kakkupahvit voit leikata etukäteen sopivan kokoisiksi kakkujen alle. Itse veistin ne kirurginterällä vasta sitten, kun kakut olivat pahvien päällä.


Sokerikreemi
250 g voita tai margariinia (käytin oivariinia)
500 g tomusokeria (käytin 300 g mansikkatomusokeria ja 200 g tavallista)
2½ rkl vettä

Notkista voi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tomusokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetki. Kuorruta kakut yksitellen kreemillä.

Päälle:
Vaniljanmakuista valkoista karkkimassaa n. 1 kg.

Kirkasta halutessasi karkkimassan valkoisuutta valkoisella pastavärillä. Kauli massa ohueksi ja siirrä se kuviointimaton päälle. Kaulitse kuvio massaan ja siirrä massa kuviointimaton avulla kakun päälle. Tasoita ja leikkaa ylimääräiset pois. Kuorruta jokainen kakku erikseen. Suihkauta halutessasi helmiäissuihketta kakkuihin.

Koska kakun piti kestää kuljetus röykkyisellä mökkitiellä, painoin alimpaan kakkuun muutaman sopivan mittaiseksi leikatun juomapillin tukemaan ylempien kakkujen painoa. Nostin sitten suurta lastaa apuna käyttäen pienemmät kakut suurimman päälle.

Koristele kakut mielesi mukaan.



Lisäys 11.10.2011.

Kakku syötiin siis ylhäältä alaspäin. Tässä ensimmäistä kakkua otettu ja näkyy kakkupahvi kakun alla.

Kun ylin kakku oli syöty, nostettiin kakkupahvi pois ja alta paljastui toinen kakku. Muruset olisi ehkä voinut pyyhkäistä pois ennen kuvan ottoa, mutta väliäkös tuolla enää tässä vaiheessa. ;)


tiistai 20. syyskuuta 2011

Vanilja-mansikkajuustokakku


Löysin Pullahiiren blogista ihanannäköisen ja -kuuloisen reseptin mansikka-sitruunatuorejuustotortulle. Kaapista löytyi kuitenkin aineksia hiukan erilaiseen kakkuun, joten vaihdoin sitruunaisen täytteen vaniljaiseen. Tämä ei ehkä ollut ihan tarpeeksi voimakas yhdistelmä, joten jos teen tätä uudelleen, lisään vaniljaiseen täytteeseen myös sulatettua valkosuklaata. Tai rouhittu valkosuklaakin voisi toimia. Lisäksi voimakkaamman värieron saamiseksi mansikkasoseen määrän voisi tuplata. Silloin tarvitaan myös yksi liivate lisää täytteeseen.

Pohja:
2 munaa
0,75 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Vaahdota munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Levitä leivinpaperoidulle uunipannulle ja paista 225 asteessa 6-8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Leikkaa levystä sopivan kokoinen pala käyttämäsi vuoan pohjalle. Minä käytin sydämenmuotoista reunavuokaa, jonka halkaisija on 20 cm.


Täyte 1. (vaalea)
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2prk vaniljarahkaa
2 tl vaniljasokeria
tomusokeria
2 liivatelehteä
tilkka vettä
1,5 dl kermaa vaahdotettuna

Täyte 2. (punainen) 
50 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 prk vaniljarahkaa
1dl mansikkasosetta
tomusokeria
3 liivatelehteä
tilkka vettä
1,5dl kermaa vaahdotettuna

Vatkaa kerma vaahdoksi. Laita liivatteet kylmään veteen. Jaa maitorahka kahteen kulhoon. Lisää toiseen tuorejuusto ja sokerit sekä toiseen kulhoon tuorejuusto, mansikkasose, sokerit. Kiehauta tilkka vettä ja liota liivatteet veteen. Kaada 3/5 osaa nesteestä mansikka-tuorejuustoseokseen ja loput tuorejuustoseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää molempiin kulhoihin kevyesti nostellen kermavaahto joukkoon.
 
Anna täytteiden jähmettyä hetken kylmässä ja kaada ne kahteen pursotinpussiin. Leikkaa pussin suusta pala pois, että saat pyöreän suun, josta täyte pursotetaan pohjan päälle.
Pursota reunasta aloittaen toisella täytteellä ympyrä. Jatka toisella täytteellä sisemmäksi toinen ympyrä ja jatka kunnes päädyt vuoan keskelle. Tee päälle vastaväreillä toinen kerros. Saat tällä tavoin kivan ruutukuvioinnin täytteillä (minun ruutukuvioni levisi hiukan, kuvio on huomattavasti helpompi tehdä pyöreään tai neliskanttiseen vuokaan). Anna tortun jähmettyä kylmässä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.
 
Kiille: 
vajaa 3 dl mansikkasosetta
tomusokeria
3 liivatelehteä
tilkka vettä

Tee jähmettyneen tortun päälle kiille. Laita liivatteet kylmään veteen. Lisää tomusokeri mansikkasoseeseen.  Kuumenna vesitilkka ja sulata liivatteet siihen. Lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen liivatteet mansikkasoseeseen. Kaada kakun päälle.

Halutessasi voit koristella kiilteen esim. kermasydämin. Tiputtele päälle kerma tippoja ja vedä coctailtikuilla pisaroiden läpi. Anna päällikerroksen jähmettyä muutama tunti.

Minun kermasydämeni eivät kyllä olleet sydämiä nähneetkään. Olivat enemmänkin siittiöiden näköisiä. Pullahiiri taas oli onnistunut tekemään upeita sydämiä, joten tekniikan pitäisi toimia. Pitänee harjoitella. :)
Kakku oli pehmeän makuista ja suutuntuma oli hyvin ilmava.


sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Suussasulavaa mutakakkua


Kovasti teki mieleni kokeilla mutakakkua, kun en ollut sellaista aiemmin koskaan tehnyt. Mökkiviikonloppu ystävien kanssa toi oivan tekosyyn kokeilla. :) Surffailin netissä ja lueskelin erilaisia ohjeita. Monenlaisia ohjeita kyllä löytyikin, kaikissa ei ollut suklaata ollenkaan. Päädyin maku.fi-sivustolta löytämääni ohjeeseen. Aavistuksen vähensin vehnäjauhojen osuutta verrattuna alkuperäiseen ohjeeseen ja paistoaikaa lyhensin reilusti. Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika oli 20-25 minuuttia, minä taisin paistaa omaani 15 tai 16 minuuttia ja tuli juuri sopivan mutaista. Uskoisin, että yli 20 minuutin paistoajalla minun uunillani kakku olisi ollut kiinteää.

Tässä siis minun käyttämäni ainekset.

Ainekset:

4 kpl munaa
2 dl sokeria
200 g tummaa suklaata
200 g voita
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele ja jauhota (käytin vehnäjauhoja) irtopohjavuoan (Ø 26 cm) reunat. Leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä ja pane vuokaan.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi. Sekoita hieman jäähtynyt seos varovasti munasokerivaahtoon. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja siivilöi taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä kakkua 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 15-20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan aluksi huoneenlämmössä, sitten vielä jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään. Jäähtyessä kakun rakenne kiinteytyy ja se on helpompi poistaa ehjänä vuoasta. Lämpimänä kakku on suklaisen valuvaa. Tarjoa kakku esimerkiksi kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera, myös vadelmamelba sopii loistavasti mutakakun pariksi.

Mutakakku ei ole koskaan niitä kauneimpia kakkuja, mutta maku korvaa kyllä ulkonäön monin verroin. Meillä kakkua tarjottiin kylmänä, joten koristelin kakun tomusokeriripautuksella, kermapursotuksilla ja valmiilla Dr. Oetkerin suklaasydämillä.


Jos haluat syödä kakkua lämpimän valuvana, suosittelen lämmittämistä mikrossa pala kerrallaan. Näin sotkua syntyy vähemmän. Tällöin myöskin kakun koristelut kannattaa jättää tekemättä ja laittaa erilliseen kulhoon tarjolle kermavaahtoa tai jäätelöä.

Itse pidin kakusta hirmuisesti, tätä tulen tekemään vielä monta kertaa uudelleenkin. Täytyykin kokeilla joskus, mitä kakku tuumaa pakastuksesta. Tämä on kuitenkin sen verran tuhtia tavaraa, ettei ihan koko kakkua kannata itsekseen syödä...

torstai 15. syyskuuta 2011

Vauvakoriste


Ystäväni toivoi vauvakoristetta vietäväksi sukulaisensa babyshower-kutsuille. Laitoin vauvan vaihteeksi köllöttelemään lehtien päälle perhosten kanssa.

Vauvan sukupuolesta ei ollut vielä tietoa, joten laitoin koristeen mukaan kaksi sinistä ja kaksi punaista perhosta. Valkoinen perhonen on liimattu vauvan selkään, mutta muut ovat irrallisia. Voivat sitten vaihtaa väriä tarpeen mukaan.



Vauva on marsipaania, hiukset värjätty ruskealla tomuvärillä. Vaippa karkkimassaa ja lehdet myös. Perhoset ovat sokerimassaa, värjätty kimalletomulla ja elintarviketussilla.

Tein vielä viime hetkillä lehtien alle alustan valkoisesta sokerimassasta laatan, jotta koriste ei värjää jos se laitetaan vaikka kermakakun päälle. Laatta ei näy, mutta nostaa koristetta sen verran, etteivät alimmat lehdet koske alustaan, eikä väriä näin ollen pääse irtoamaan.

tiistai 6. syyskuuta 2011

Ja voittaja on....

Ensin nimet lappusiin...

Laput mörköpipoon ja sekoitusta...
Ja voittaja on....

Kiitokset kaikille osallistujille ja onnea voittajalle!

Tällainen paketti lähtee matkaan, sisältäen siis suklaasydämiä, mariannecrushia, valkoista karkkimassaa ja lumihiutalemuotin.

maanantai 5. syyskuuta 2011

SuklaaSammakko Facebookissa

Insinöörimieheni kikkaili illan blogini parissa ja lisäili tänne tykkää-namiskat. Nyt on myös oma sivu perustettu SuklaaSammakolle Facebookiin. Tykkää sivusta ja saat tiedon uusista päivityksistä etusivullesi.

Arvonta lähestyy loppuaan, puoleen yöhön on aikaa vielä osallistua ja huomenna arvon voittajan. :)

Tohtorinhattu


Viikko sitten tein tohtorinhatun näköisen kakun ystäväni toiveesta. Kakussa on sisällä  3 munan vaalea ja 2 munan tumma sokerikakkupohja. Kostutus vaniljamaidolla ja täytteenä kahdessa välissä mansikkamoussea ja kahdessa välissä tummasuklaamoussea ja mansikkapaloja. Ennen kuorruttamista karkkimassalla sipaisin kakkuun kerroksen kermaa.



Karkkimassa näytti minulle ensimmäistä kertaa ikävän puolensa ja repeili. Olen joistakin blogeista bongannut vastaavaa ongelmaa, mutta tätä ennen ei moista repeilevää massaa ollut kohdalleni osunut. Massa oli kuitenkin tuoretta ja käsittelinkin sen nopeasti, joten ei siinäkään päässyt kuivahtamaan. Harmitti kyllä, sillä repeily vaikutti melkoisesti kakun ulkonäköön.