sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

30-vuotiskakku


Mieheni täytti 30 vuotta ja tokihan tätä merkkipäivää piti juhlistaa täytekakulla. Juhlapäivänä ja sitä edeltävänä päivänä olimme miehen vanhempien luona, joten suunnittelin kakun yksinkertaiseksi toteuttaa muualla kuin kotona.

Kakun pohjana on voi-sokerikakkupohja. Tein kolmannen yrityksen Kinuskikissan ohjeella ja eihän siitä tullut kuin sutta ja sekundaa. Leivinjauhetta on ohjeessa yksinkertaisesti liikaa. Kakku kohosi ensin ulos vuoasta ja lössähti sitten keskeltä täysin. Kuvassa kakku vielä uunissa, näkyy kuinka se on tullut laitojen yli, lösähdys keskeltä tapahtui vasta kuvan ottamisen jälkeen. Pakko myöntää, että tuon vuoan pesu ei ollut sitten ihan helppo urakka. Onneksi olin laittanut uunin pohjalle leivinpaperin, joten uunin pesulta vältyin.


Lopulta sain voi-sokerikakkupohjan onnistumaan, kun vaihdoin ohjetta. Kinuskikissan ohjeet ovat mahtavia, mutta tässä kohtaa menee vähän mäkeen. Onneksi löysin korvaavan ohjeen, tämänkin Kinuskikissan sivuilta, voi-sokerikakkupohjan kommenteista. Tällä ohjeella sain ensimmäisellä kerralla kauniin, tasaisesti kohonneen, sopivan tiiviin ja mehevän kakkupohjan. Pohjan mehevyys tuo kyllä lisäpisteitä verrattuna tavalliseen sokerikakkupohjaan, suosittelen kokeilemaan.

Pohja ei myöskään ole niin herkkä hajoamaan, joten siirtelyt onnistuvat mukavasti. Tämä pohja matkusti kotoa anoppilaan halkaistuna kolmeen osaan tukena vain kaksinkertainen pakastepussi ja nätisti meni. Kakun täyttö ja päällystys hoitui sitten anoppilassa.

24 cm vuokaan:
125 g voita
5 isoa kanamunaa
2,75 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


Voitele ja korppujauhota vuoka.
Sulata voi mikrossa tai kattilassa.
Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe.
Vaahdota kädenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun voit kirjoittaa nimesi vaahdon pintaan ja se jää hetkeksi näkyviin.
Lisää munasokerivaahdon joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja voisulaa kevyesti käännellen.
Paista uunissa  alatasolla 160 asteessa kypsäksi,  40-50 min.


Kostutus:
2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
2 dl vispikermaa
130 g valkosuklaata
150 g vadelmia
vadelmahilloa

Sulata suklaa mikroaaltouunissa lyhyissä jaksoissa (noin 20 s) välillä sekoitellen.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sula suklaa.
Levitä ensin vadelmahilloa kakkupohjan päälle ja sivele päälle valkosuklaakermaa. Upota jäisiä kotimaisia vadelmia valkosuklaakerman joukkoon.

Päälle:

Kaakaokerma:
2 dl vispikermaa
noin 2 rkl kaakaojauhetta
noin 3 rkl sokeria

Vaahdota kerma kevyesti. Lisää kaakaojauhetta vaahdottaen kunnes saat toivotun värisävyn. Lisää sokeria maun mukaan. Levitä kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen. Vedä kakun reunat koristeluraapalla kuviollisiksi tai sivele tasaiseksi.



Älä heitä ylijäänyttä kermaa pois. Voit käyttää sitä, jos haluat tehdä päällispursotuksista kaksivärisiä.

Kermavaahto pursotuksiin:
2 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta


Kaada kerma kulhoon ja lisää joukkoon vaniljakreemijauhe. Vaahdota napakaksi vaahdoksi.
Lusikoi pursotuspussiin, jossa on 14 mm tähtitylla.

Halutessasi kaksiväristä pursotusta lusikoi pursotuspussin toiselle reunalle kermavaahtoa ja toiselle kaakaokermaa.

Minä yritin saada reunoille kermavaahtoa ja keskelle kaakaokermaa, mutta ei se ihan siltä lopputuloksessa enää näyttänyt.

Pursota kakun reunoille S-kirjaimia vieri viereen. Halutessasi pursota vielä tähtikuvioita kakun päälle ja alareunaan.

Koristeet tein valmiiksi värjätyistä sinisistä ja vihreistä Candy Meltseistä. Pursottelin vapaalla kädellä leivinpaperille numerot 3 ja 0 ja kuvioita. Annoin jähmettyä viileässä ja nostelin kakun päälle.

3 kommenttia:

  1. Kaunis kakku, onnittelut sankarille!
    Nuo kakkupohja-jutut on surkeita, jos pitää uunikin pestä. Käynpä kurkkaamassa tuon pohjaohjelinkin, kiitos! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Näyttää hyvältä ja varsinkin tuo pursotus on herkullisen väristä (tuo mieleen kesäiset vaniljasuklaa-pehmikset :).

    Kävin vihdoin luomassa tunnarit bloggeriin ja napsautin itseni sun lukijaksi! Niin se blogger voitti vaikka kuinka yritin taistella vastaan ;)

    VastaaPoista
  3. Kaunis on kakku. Jotkut ne vaan osaa:) Hyvää vappua.

    VastaaPoista