torstai 21. kesäkuuta 2012

Rotinoita

Siskoni sai pikkuisen tytön muutama viikko sitten. Kun ensimmäistä kertaa kävimme katsomassa tätä suloisuutta, veimme mukanamme vähän rotinoita. Matkaa on reilusti, joten kakun selviytymisestä kuljetuksesta kesäkuussa en voinut olla varma. Niinpä tein tällaisia helposti kuljetettavia "leivoksia".


Ohje on alunperin otettu Yhteishyvästä. Alkuperäisessä ohjeessa oli myös 1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä, jotka jätin näistä pois kun ei saksanpähkinöitä kaapista löytynyt. Toimi hyvin ilmankin.

Vadelma-valkosuklaapalat

10-12 palaa
  • 150 g valkosuklaata
  • 75 g voita tai margariinia
  • 3 kananmunaa
  • 1½ dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2 dl pakastevadelmia
Rouhi valkosuklaa.
Sulata kattilassa voi ja nosta kattila syrjään (jos sinulla on induktioliesi pienennä vain lämpöä pienimmille tehoille).
Lisää rasvan joukkoon valkosuklaa ja sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut (säädä sitten induktioliesi nollille).
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja ripaus suolaa keskenään. Siivilöi muna-sokerivaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Lisää suklaa-rasvaseos ja kääntele tasaiseksi.
Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle noin 20x30 cm kokoiselle uunipellille tai -vuokaan. Ripottele päälle jäiset vadelmat.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Peitä loppuvaiheessa leivinpaperilla, jotta pinta ei tummu liikaa. Piirakka saa jäädä sisältä kostean pehmeäksi.
Nosta jäätymään ja leikkaa neliöiksi.
Koristele halutessasi sirottamalla tomusokeria päälle ja viimeistele muutamalla tuoreella vadelmalla tai pursota päälle valkosuklaata ohuiksi raidoiksi.



Minä koristelin palat valkosuklaapursotuksin ja vaaleanpunaisesta Candy Meltsistä ja valkosuklaasta tehdyillä jalanjäljillä. Pursotin sulan suklaan (tai meltsin) silikonimuottiin ja laitoin hetkeksi pakastimeen. Suklaan jähmetyttyä irrotin jalanjäljen muotista. Yksikään ei valitettavasti ollut täydellinen yksilö, ilmakuplia jäi jokaiseen tai sitten yritin irrottaa liian aikaisin suklaata muotistaan.



Tässä pikkuisen oikea jalka. Voiko ihanampaa ollakaan? Kyllä (kummi)tädin sydän pakahtuu ylpeydestä. <3

Nakkipiilot


 
Näitä helppoja ja nopeita suolaisia tarjottavia meillä syötiin vappuna. (Juu, osa postauksista on "hiukan" myöhässä...)

Ainekset:
  • 500 g voi- tai lehtitaikinaa (käytin valmiita levyjä)
  • 15 nakkia
  • ketsuppia tai makeaa chilikastiketta
  • mausteita
  • halutessasi juustoraastetta

Ota voitaikina sulamaan pakkauksen ohjeen mukaisesti. Jos käytät valmiita levyjä, levitä levyt esim. leikkuulaudalle sulamaan.

Kaulitse sulaneita levyjä hiukan pidemmiksi ja ohuemmiksi, siten että saat yhdestä levystä 3 neliönmuotoista palaa.

Laita neliön yhdelle sivulle ketsuppia tai makeaa chilikastiketta ja mausteita. Ripottele hiukan juustoraastetta. Halutessasi tee nakin päihin viillot. Laita nakki juustoraasteen päälle ja rullaa nakki levyn sisään.
 Laita nakkipiilo saumakohta alaspäin leivinpaperoidulle uunipellille, paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Minä laitoin jossain tilapäisessä mielenhäiriössä mausteet ja nakin neliön kulmaan, ja siitä sitten tuli pieni esteettinen ongelma kulmien kanssa. :D Siistimmät nakkipiilot syntyy laittamalla mausteet ja nakki neliön sivun suuntaisesti.


maanantai 18. kesäkuuta 2012

Valkosuklaa-maitosuklaamoussekakku kaakaokiilteellä



Tämä juustokakku on yksi ehdottomista suosikeistani, jota tulee tehtyä aina vain uudestaan. Takuuvarma tarjottava, vielä ei ole yksikään maistaja suhtautunut nihkeästi. Tein näitä kakkuja pari vuotta sitten myös häihimme.

Tämänkertaisen kakun vein työpaikalleni. Tähän työpisteeseen en ollut aiemmin vielä kakkuja tuonut, joten tämäkin yksinkertainen kakku kirvoitti ihasteluja. Kuvia räpsittiin, eikä kukaan olisi halunnut aloittaa kakkua. Onneksi lopulta joku rohkaistui ja päästiin maistelemaan.

Kakussa on hiukan enemmän tehtävää kuin monissa muissa juustokakuissa. Maku kuitenkin korvaa vaivan, joten suosittelen kokeilemaan.

Moussejen ohjeet Hellapoliisilta, kaakaokiilteen ohje Kinuskikissalta.

24-26 cm vuokaan
(24 cm vuoassa kakusta tulee melkoisen korkea, halutessaan voi jättää esimerkiksi kiilteen pois)

Pohja:
  • 4 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen, vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa kädenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita muut aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Kaada uunipellille ja paista keskitasolla 6-8 minuuttia. Ole tarkkana, pohja palaa nopeasti. Kumoa paistunut levy sokeroidulle leivinpaperille heti paistamisen jälkeen. Anna häähtyä.

Leikkaa jäähtyneestä levystä irtopohja- tai reunavuokaa apuna käyttäen sopivan kokoinen pala vuoan pohjalle.

Valkosuklaamousse:
  • 2 dl vispi- tai kuohukermaa
  • 2 valkuaista
  • 2 keltuaista
  • ½ dl sokeria
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • ½ dl maitoa
  • 260 g valkosuklaata
  • 4 liivatetta

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota kulhossa kerma. Nosta kulho jääkaappiin.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.
Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi.
Lisää sokeri keltuaisten joukkoon ja vaahdota.
Lisää keltuais-sokerivaahtoon tuorejuusto ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi.
Kaada maito kattilaan, lämmitä miedolla lämmöllä. Paloittele valkosuklaa joukkoon. Sekoittele, kunnes suklaa on kokonaan sulanut.
Purista liivatteet kuiviksi ja sulata ne suklaan joukkoon.
Kaada suklaa-liivateseos keltuais-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
Lisää kermavaahto, sekoita varovasti tasaiseksi.
Lisää lopuksi valkuaisvaahto nostellen sekaan.
Kaada vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.

Maitosuklaamousse:
  • 2 dl vispi- tai kuohukermaa
  • 2 valkuaista
  • 2 keltuaista
  • ½ dl sokeria
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200 g maitosuklaata
  • 4 liivatetta

Valmista vastaavalla tavalla kuin valkosuklaamousse.

Erityisohjeita maitosuklaamousseen:
Maitosuklaan sulatuksessa ei tarvita maitoa avuksi, pilko suklaa kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Lisää sulaneen suklaan joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Maitosuklaa muuttuu melko tönköksi liivatteen vaikutuksesta, älä pelästy tätä vaan sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada suklaa-liivateseos keltuaisvaahdon sekaan ja sekoita.
 
Koska kakun teossa on useampi hyydytysaika, teen useimmiten mousseosiot yhtenä päivänä ja kaakaokiilteen seuraavana päivänä.


Kaakaokiille:
  • 3 liivatetta
  • 3 dl maitoa
  • 1 dl sokeria
  • ¾ dl tummaa kaakaojauhetta

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa kattilaan maito, sokeri ja kaakaojauhe. Kuumenna koko ajan sekoitellen kiehuvaksi.
Lisää kuivaksi puristetut liivatteet joukkoon ja sekoita, kunnes liivatteet ovat liuenneet.
Jäähdytä kylmässä vesihauteessa vähintään kädenlämpöiseksi.
Kaada varovasti kakkuvuokaan maitosuklaamoussen päälle, anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.


Tein ensimmäistä kertaa kakun reunavuokaan ja olin hiukan malttamaton kaakaokiilteen jäähdyttelyssä. Niinpä osa kiilteestä valui ulos vuoasta ja jääkaapissa vallitsi mahtava sotku. Onneksi kakun päälle jäi riittävästi kiillettä, joten ei tarvinnut uutta kerrosta ryhtyä väsäämään.

Koristelin kakun vaaleanpunaisilla kukkasilla. Pursotin kukkien alle vaaleanpunaista candy meltsiä kosteuseristeeksi. Kukkasia asetellessani kävi pieni kämmi ja yksi kukista pudotti muutaman terälehden. Annoin kuitenkin asian olla, tämän kerran. :)